Ţi-e teamă să mergi cu bicicleta pe stradă? Pedalezi bine, dar te intimidează claxoanele în trafic şi-ţi spui că mai bine păstrezi biţa pentru plimbările prin parc decât să rişti un accident pe carosabil? Un eveniment de genul Masa Critică pe biciclete este potrivit pentru biciclistul care locuieşte la oraş şi care simte că nu are loc pe stradă de maşini. Mai multe informaţii despre acest fenomen care uşor-uşor ia proporţii, găsiţi pe Wikipedia sau chiar pe unul din grupurile Masa Critică de pe Facebook (sunt câteva, pentru oraşele din ţară unde au loc întâlnirile pe tema asta).
Masa Critică este o plimbare în masă cu bicicletele, care are loc de obicei în ultima zi de vineri a fiecărei luni, în mai multe orașe de pe glob. Masa Critică nu este condusă de nimeni, și nu are nici un mesaj oficial, cu toate că este în general înțeleasă ca un efort de a promova mijloacele alternative de transport (nemotorizate) și de a atrage atenția asupra problemelor de siguranță a celor ce folosesc forme de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiți să împartă drumul cu traficul motorizat. Participanții se întâlnesc într-un loc și la o oră prestabilită pentru a se bucura de siguranța și de compania pe care le-o oferă mersul în grup pe străzile orașului, cauzând în mod intenționat o ușoară și temporară perturbare a traficului. Filosofia generală din spatele acestui eveniment este exprimată în sloganul „Noi nu blocam traficul; noi facem parte din trafic.”
Cârcotaşii ar putea sugera mersul pe pistele special amenajate, numai că, în Bucureşti cel puţin, acestea sunt făcute pe trotuar şi nu-ţi rămâne decât să faci slalom printre pietoni sau să capeţi puteri paranormale ca să poţi pedala prin refugiul de RATB amplasat exact în mijlocul pistei de biciclete. Dar, de cele mai multe ori, nu ai cum sa te plimbi de maşinile parcate pe spaţiul destinat cicliştilor.Masa Critică are loc în fiecare ultimă vineri din lună, inclusiv în timpul iernii; este de admirat voinţa celor care i-au parte la “pedalarea în masă” indiferent de vreme. Eu am participat la două ediţii până acum (în mai, anul trecut, şi anul acesta în aprilie) şi, organizatoric vorbind, am observat o îmbunătăţire în timp. Dacă în 2011 a intervenit Poliţia să conducă plutonul de biciclişti, în 2012 evenimentul a fost mai “autonom”, băieţii care organizează evenimentul ocupându-se de siguranţa noastră cap-coadă.
Traseele parcurse cu astfel de ocazii sunt pe străzile principale ale oraşului, prin intersecţii aglomerate, pe artere circulate pe care în mod normal nu le-ai traversa fără să te dai jos de pe bicicletă sau fără să mai pedalezi şi pe trotuar. Se merge cu o viteză medie de 12 kilometri pe oră, iar traseul are aproximativ 15-20 de kilometri.În Bucureşti întâlnirea are loc în parcul Izvor, la statui, şi informaţii actualizate despre evenimentul din luna curentă puteţi afla de pe grupul Masa Critică Bucureşti la secţiunea Evenimente.Traseul din aprilie 2012 a avut aproximativ 17 kilometri care s-au parcurs într-o oră şi jumătate. S-a plecat din Parcul Izvor – Piaţa Constituţiei – Bulevardul Unirii până la Piaţa Alba Iulia – Bulevardul Decebal până la Piaţa Muncii – Bulevardul Basarabia până la staţia de metrou Costin Georgian – Strada Vergului până la Cora Pantelimon – ne-am întors pe Şoseaua Pantelimon şi, la Electroaparataj, am făcut stânga pe Şoseaua Iancului – Bulevardul Pache Protopopescu – Bulevardul Carol I – Universitate – Bulevardul Regina Elisabeta – după Cişmigiu, la Liceul Lazăr am făcut stânga şi am intrat iar în parcul Izvor.Evenimentul din aprilie a avut parte şi de mediatizare, DIGI TV luând interviu organizatorilor şi urmărind masa critică de ciclişti pe tot parcursul traseului. S-au strâns circa 150 de biciclişti şi reacţiile nu au întârziat să apară: de la taximetrişti care ne “urau de bine”, la exclamări de genul “Da’ voi de unde aţi apărut, mamă?”. Unii ni s-au alăturat pe drum şi au cerut detalii despre mişcarea asta pe care o văd binevenită.De ce să mergi la Masa Critică?
- pedalezi “în masă” alături de alţi peste o sută de biciclişti
- se merge pe stradă – un privilegiu încă interzis biciclistului de rând, din cauza nesiguranţei pe care ţi-o oferă traficul din oraş
- înveţi trasee prin oraş
- cunoşti oameni cu o pasiune comună: bicicleta şi pui la cale alte ieşiri
- poţi veni cu orice bicicletă (de oraş, MTB, tandem, bicicleta moştenită de la bunicu’)
În ce oraşe din România se organizează Masa Critică?
- Bucureşti
- Iaşi
- Braşov
- Sibiu
- Timişoara – pe FB numele paginii e scris în engleză, dar găsiţi şi varianta în română pe blog
- Cluj-Napoca
- Vaslui
- Oneşti
- Craiova