Bucureştiul împlineşte 553 de ani de la atestarea sa documentară. Începând de joi (13 septembrie) şi până duminică (16), Capitala se îmbracă în haine de sărbătoare.
Consultând programul spectacolelor de pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti, mi-am zis că cele mai interesante evenimente au loc în week-end. Cu toate astea, vineri m-am folosit de pauza de masă ca să dau o fugă până-n Herăstrău, unde Primaria Capitalei, prin CreArT, încearcă să reconstituie atmosfera de altădată.
N-am apucat să văd parada costumelor de epocă (care urma să aibă loc după-amiaza), dar m-am bucurat de obiectele expuse la Târgul meşteşugarilor, de-o parte şi de-o alta a aleii principale a parcului, cum vii dinspre Piaţa Charles De Gaulle şi treci de Aleea Cariatidelor.
Mă fascinează mereu vasele de lut şi rămân căteva minute să le admir şi să-mi imaginez ce bine ar sta la mine acasă dacă nu aş avea (de aproape două luni) pisică.
Steaguri cu emblema breslei meşteşugarilor te duc cu gândul la vremuri medievale.
Păpuşile îmbrăcate în port popular diferă de la o naţionalitate la alta. De remarcat simplitatea celor româneşti în comparaţie cu cele ale ungurilor.
Ce mai vezi acolo? Sculpturi în scoarţă de copac şi ii al căror preţ te ţine departe de taraba negustorului.
În căutarea unor brăţări de lemn am analizat tot ce era făcut din materialul ăsta. Un tablou mi s-a părut mai interesant, poate şi pentru că am primit o explicaţie a imaginii frumos încadrate: pomul vieţii cu toate fazele prin care trece omul (copilărie, tinereţe, viaţă adultă, bătrâneţe).
Un alt proiect notabil mi s-a părut “Epistole de Bucureşti“.”Meşteşugarii” de la “Born in Transylvania” au realizat nişte vederi cu aspect învechit, pornind de la imagini ale Bucureştiului interbelic.
Ca la orice târg meşteşugăresc, nu lipsesc accessoriile de piele şi sculptorii de icoane.
Festivalul găzduieşte şi standuri ale minorităţii rrome, unde sunt expuse obiecte din argint, de lemn şi îmbrăcăminte specifică acestei comunităţi.
În preajma standului de spirtoase mirosea puternic a palincă.
Nu pleca de la târg fără să îţi iei o amintire! Eu am găsit nişte cercei din Lapis lazuli (un amestec de minerale de culoare albastră) la cinci lei perechea şi brăţări de lemn la opt lei bucata.
4 Responses to Zilele Bucureştiului: târgul de meşteşugari din Herăstrău