Nu vrem piste pe trotuar

Bucureștiul se vrea a fi capitală europeană, cu pietoni care fac slalom printre mașinile parcate alandala pe trotuar și benzi de biciclete trasate prin mijlocul stației de autobuz.

De ce nu vrem piste pe trotuar

Eficiența pistelor construite de Primărie se observă cel mai bine dacă te încăpățânezi să pedalezi pe ele: trebuie să treci prin panouri publicitare și copaci și să fii atent să nu lovești un pieton. Nu e loc să te plimbi cu bicicleta pe trotuar în București! Mai rău e când pedalezi pe stardă și urlă șoferii la tine să circuli mai pe dreapta (chiar dacă ești la 50 de centimetri distanță de mașina parcată pe carosabil).

Mă confrunt mereu cu problemele de mai sus de fiecare dată când ies cu bicicleta prin București. Nu același lucru mi s-a întâmplat în Franța, Germania, Belgia sau Olanda. Dacă la ei se poate, la noi o percep ca pe o problemă de nivel de civilizație. Visez la ziua în care nu o să mai fie mașini parcate pe trotuar, în care o să existe piste pentru bicicliști (pe care nu o să mai staționeze nicio mașină). Ziua aia frumoasă în care pietonii merg în siguranță pe locul care le este rezervat prin definiție:

TROTUÁR, trotuare, s. n. Porțiune marginală special amenajată din suprafața unei străzi, mai ridicată decât partea carosabilă, rezervată circulației pietonilor.

Am participat la mai multe evenimente ciclo-urbane menite să atragă atenția asupra dreptului bicicliștilor de a pedala pe carosabil (Masa critică pe biciclete, Marșul Tăcerii, Marșul bicliștilor „Existăm și-o să avem o bandă”) pentru că suntem mulți și știu că împreună putem schimba orașul în bine.

Protestul „Nu vrem piste pe trotuar!”

Comunitatea bicicliștilor din București a organizat o nouă mișcare pentru sensibilizarea autorităților pe data de 23 martie 2013; lista tuturor organizațiilor implicate în eveniment o găsești pe Facebook.

Protestul bicicliștilor a întâmpinat ceva probleme din cauza Primăriei, prin urmare, marșul anunțat inițial pentru ora 12, cu plecare din Parcul Herăstrău, apoi pentru ora 13, cu plecare din Parcul Carol, a avut loc, până la urmă, la ora 14:30, cu plecare din Parcul Izvor. Traseul a fost pe Splaiul Independenței până la podul pietonal Politehnica, cu întoarcere prin fața noului sediu al Primăriei Capitalei.

Pe Facebook au zis că vin aproximativ 3500 de oameni; se pare că am fost ceva mai mult de 4200. Vremea însorită a fost unul din motivele pentru care lumea s-a strâns în număr așa de mare (unii s-au alăturat pe traseu și bine au făcut), dar și promovarea în media. Numai eu știu de câte ori am auzit pe zi la Radio Guerrilla vorbindu-se despre protestul ăsta.

Un filmuleț de la Prima TV a sintetizat în câteva minute evenimentul de sâmbătă. Imaginile video le puteți vedea aici.

Momente memorabile la protest

Soarele de sâmbătă i-a convins pe mulți să iasă din casă, așa că la protest au fost nu numai obișnuiții evenimentelor de genul ăsta, ci și părinți cu copii pe biciclete.

Eu am fost cu Dahonu’ și am urmărit să văd ce se mai poartă când vine vorba de biciclete pliabile.

Îmi plac în continuare bicicletele de oraș, păcat că ocupă cam mult spațiu în casă și-a trebuit să îmi vând „Limuzina” (o biclă de oraș uriașă, dar foarte confortabilă).

Am văzut și un tandem; încă nu am mers pe o bicicletă d-asta care îi impresionează până și pe domnii din imagine 🙂

Când vine vorba de outfit, unii au venit îmbrăcați în costum de de cicliști, alții casual, în blugi și geacă, fetele mai cochete în fuste și haine care mai de care mai colorate, dar mie mi-a atras atenția tipul ăsta în costum office.

Încă o imagine care-ți aduce zâmbetul pe buze: cu cățelul, pe bicicletă, la protest:

Bineînțeles, nu au lipsit protestatari cu lozinci, stegulețe, pancarte, fluiere și goarne.

 DSCN7996

În dreptul Primăriei s-au scandat lozinci împotriva anumitor decizii ale autorităților și s-au ridicat bicicletele în aer ca să se sublinieze punctul de vedere al protestatarilor.

Concluzii

E dreptul pietonilor să meargă în siguranță pe trotuar și al bicicliștilor să pedaleze pe carosabil. Numărul mare de oameni (tineri, părinți cu copii, bunici, până și iubitorii de animale) care s-au adunat să protesteze împotriva unor decizii aberante ale autorităților ar trebui să tragă un semnal de alarmă, că e timpul pentru o schimbare.

Sunt sigură că o să mai urmeze și alte astfel de proteste, pentru că durează până o să ne aliniem la niște standarde europene. Sunt curioasă cât o să ne ia până îi prindem pe ceilalți din urmă…

Restul fotografiilor le găsești pe Facebook în albumul Protestul bicicliștilor „Nu vrem piste pe trotuar”

This entry was posted in Bicicletă, Bucureşti and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/otzbgdpw/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273