Cheile Caraşului primăvara

Cheile Caraşului – Poiana Comarnic – Iabalcea – Carașova

Cheile Carașului

Una din frumusețile Banatului românesc este relieful carstic. După ce-am văzut Cheile Nerei de Paște în 2011, la începutul lui mai 2013, am făcut un traseu de două zile pe Cheile Carașului.

Traseul

Harta traseului. Imagine prelucrată de pe Exploratorii.ro
Harta traseului. Imagine prelucrată de pe Exploratorii.ro

Plecăm din Moldova Nouă în direcția Oravița – Anina. Lăsăm mașina în Carașova şi intrăm în Cheile Carașului. Porțiunea asta de traseu are 12,5 kilometri, se face în patru ore dacă nu te rătăcești și te duce prin Cheile Carașului – Peștera de după carse – Peșterea liliecilor -Prolaz – Platoul Iabalcei – Peștera Comarnic. Planul era să găsim o poiană în care să campăm și să ne întoarcem pe drumuri forestiere la mașină. Per total, am făcut în jur de 30 de kilometri în două zile.

Ziua #1 Carașova – Poiana Comarnic

Intrăm pe traseu destul de târziu, la 1:30. Coborâm podul de la intrarea în Carașova și dăm de un indicator turistic în mijlocul căruia cineva binevoitor băgase toporul. Nici nu  traversăm bine apa, că dăm de primele peșteri. Zona e bogată în astfel de relief carstic.

Relief carstic: peșteri

Prima pauză de masă o facem la ora 3, în dreptul peșterii din drumul Prolazului. Vremea e frumoasă, cu ceva prea multă umiditate în aer, iar traseul e relativ ușor, dar destul de lung dacă ești cu rucsac în spate.

Alex pe chei

La un moment dat părăsim cheile şi râul se vede la câţiva metri, separat de o poieniță. Traversăm un pod șubred, după care urcăm un deal abrupt, ținându-ne de lăstăriș şi transpirând la greu. Măcar în vârful dealului ești răsplătit cu priveliștea cheilor.

podul șubred

Coborâm Dealul Groapa Iepii și o luăm prin livezile oamenilor. Ne mai intersectăm cu drumuri de căruță până dăm de un stejar cu indicator spre Peștera Comarnic. Aici greșim, că nu suntem atenți şi ne ținem după urmele de căruţă. Cum şi astea abia se văd, ne ghidăm după curbele de nivel cu ajutorul GPS-ului. Vedem și o căprioară.

Începem să urcăm Dealul Groapa Iepii
Începem să urcăm Dealul Groapa Iepii

Şi, pentru că tot nu dăm de potecă, coborâm printr-o pădure deasă, plină de roci de calcar şi de copaci putrezi de nu aveam de ce să ne ținem. Terenul e abrupt, nu te poţi baza pe pietre, deci mai mult ne târâm. Cu chiu cu vai ajungem în vale şi o luăm în susul pârâului printre urzici.

Coborârea prin pădurea abruptă plină de pietre și copaci putrezi
Coborârea prin pădurea abruptă plină de pietre și copaci putrezi

Campăm în Poiana Comarnic

După 500 de metri vedem Cantonul Comarnic  pe partea cealaltă a apei, dăm şi de drumul forestier şi de un izvor cu apă. Aici apare pădurarul pe o motocicletă Mobra să ia apă de la izvor; e un om tăcut de la care abia mai scoatem nişte informaţii despre traseu.

Cu cotul în Poiana Comarnic

Drumul face o curbă de 90 de grade în dreptul Avenulului din Valea Topliţei şi de aici ne preia Jerry, un om între două vârste, îmbrăcat într-un tricou de la Asociaţia Speologică Exploratorii din care ne spune că face parte. Ne lasă să campăm în Poiana Comarnic, ne explică unde am greşit traseul şi tot de la el aflăm că nu am fi avut cum să ajungem la Lacul Văliug şi nici pe Semenic, terenul fiind foarte abrupt. Pleacă după ce ne cere obişnuitele ţigări şi se arată interesat de cutia de bere cărată de Alex până aici.

Insectă în roua dimineții

Băieţii decid să adune lemne de foc, numai că-i prinde ploaia de se udă la piele când vine vorba să pună cortul. Cum termină cu instalarea cortului, se termină şi ploaia, aşa că reuşim să facem şi focul.

Ziua #2: Croații de la Iabalcea

A doua zi ne întoarcem spre Caraşova pe drumul forestier ce ne duce până în Iabalcea, un sat de croaţi, iar de acolo pe drumul naţional DN 57B.

frumoasele păduri din Parcul Național Semenic

Nu dăm ghes invitaţiei lui Jerry să vizităm Peştera Comarnic alături de un grup ce urma să apară la ora 11 cu Jeep-urile. În schimb, ne întâlnim cu ,,jeepanele” pe drum la 11 fără câteva minute, de m-am minunat ce punctuali sunt.

Cantonul Silvic Padina Seacă
Cantonul Silvic Padina Seacă

La cantonul silvic îl revedem pe pădurar, care e mai vorbăreţ de data asta, încât ne invită şi în curte să vedem cloşca cu pui. Andrei e fermecat de Mobra pădurarului şi deja visează să cutreiere ţara pe motocicletă.

Păpădii

Tabloul este idilic, chiar dacă nu e curent electric în cătunele astea: căsuţe albe înconjurate de fâneţe şi pajişti pline cu păpădii, cu liliac la poartă. La intrarea în satul Iabalcea întâlnim un localnic care ne spune că următoarele localităţi sunt de croaţi, el însuşi aparţinând acestei comunităţi. Este vorba de şapte sate aşezate între vechile centre industriale Reşiţa şi Anina: Caraşova (Karaševo), Lupac (Lupak), Iabalcea (Jabalce), Clocotici (Klokotić), Rafnic (Ravnik), Nermet (Nirmic) şi Vodnic (Vodnik).

Cătune fără electricitate

După ce ieşim din satul Iabalcea mergem pe marginea drumului şi îmi pare rău de bocanci că-i stric pe asfalt. Dăm de un indicator turistic spre Cetatea Caraşului, dar băieţii nu vor să se abată de la drum nici pentru 300 de metri. Pentru asta îi ameninţ că rămân jumătate de oră să vizitez Oraviţa.

Relief carstic și pe marginea drumului

Sub soarele luminos de mai mă prăjesc bine pe mâini şi admir dealurile înverzite. Marginea drumului e delimitată de un perete de carst, de mă simt ca-n Grecia; mai lipsesc măslinii.

Recomandări

Traseul e destul de slab marcat și ar fi bine să ai la tine un GPS. Încalță-te cu bocanci pentru că ai o urcare mai anevoioasă pe Dealul Groapa iepii și nu știi niciodată dacă pierzi marcajul și cobori pe pietre prin pădure cum am reușit noi. Ai grijă că în zonă trăiește vipera cu corn, a cărei mușcătură este otrăvitoare.

De la Poiana Comarnic până în Iabalcea traseul e bun pentru ture de bicicletă; chiar am întâlnit două fete care făceau drumul ăsta în sens invers pe două roţi.

Sunt multe de văzut în zonă (Cetatea Caraș, ansamblul de mori de la Gârliște, prima cale ferată din România Oravița-Anina), așa că rezervă-ți timp și pentru o vizită neprevăzută.

Mai multe fotografiide pe traseu în albumul „Cheile Carașului – Parcul Național Semenic” de pe pagina de Facebook Povești călătoare.

This entry was posted in Excursii de două zile, Munte, România and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/otzbgdpw/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273