Groapa Ruginoasă din Apuseni

În octombrie 2013 am petrecut câteva zile prin Apuseni. Că tot e fierbinte subiectul cu Roșia Montană, dacă mergeți în zonă, faceți o plimbare scurtă, de o oră dus-întors, spre Groapa Ruginoasă – Valea Seacă, o rezervație naturală de tip geologic.

Cum ajungi la Groapa Ruginoasă?

Groapa Ruginoasă este un imens fenomen torențial, în sud-estul județului Bihor și face parte din Parcul Natural Apuseni.  Se află la 1400 metri înălțime, în Muntii Padiș – Scărișoara (o subdiviziune a Munților Bihor), între vârful La Morminți și Vârful Țapul, după cum am aflat pe site-ul Arieșeni.pro. Intrarea pe traseu este în apropiere de Pasul Vârtop, acolo unde drumul face o curbă „ac de păr”.

Harta Groapa Ruginoasă

Dacă vii cu mașina dinspre Arieșeni, fii atent la marcajul cu bandă galbenă de pe stâlpii de curent electric. Să nu te aștepți să dai de bandă roșie aici, cum apare pe Harta Munților Apuseni (din 2005-2006) sau pe Carpați.org.

Traseul

Intrarea în traseu nu este marcată printr-un panou mare, ci doar printr-o tăbliță pe copac. În prima parte din drum mergi vreo 50 de metri pe lângă pârâu, după care urmează o urcare destul de abruptă pe niște bolovani.

Când începi să obosești, panta se mai domolește și mergi ușor prin pădure. La un moment dat ieși într-un un luminiș: e o poiană întinsă, înconjurată din trei părți de pădure. Gata, ai ajuns, pentru că a patra latură a poieniței este marcată de Groapa Ruginoasă.

Ce este Groapa Ruginoasă?

Groapa Ruginoasă e o vale uriașă formată prin eroziune, sub acțiunea apei. Numele vine, desigur, de la culoarea roșiatică a pâmântului prăbușit (cuarţite dure de culoare roşie, roz ori violacee). Ravena se mărește în continuu, mâncând din pădurea din jur. Pe Arișeni.pro scria că ar avea 600 de metri în diametru și 100 de metri adâncime. Între pereții gropii s-au format văi strâmte, ca-ntr-un canion.

Pe moment îți zici că arată ca o exploatare minieră, pentru că solul este sterp, nu mai crește nimic pe versanții abrupți ai ravenelor. Dar ce face natura este mult mai spectaculos: vezi bucăți de pământ căzute cu tot cu brazii de pe el.  Nu te apropia prea mult de buza prăpastiei, pentru că marginea este destul de instabilă și mulți copaci stau să cadă. Am făcut niște poze de pe o buturugă de pe margine și-am avut impresia că se mișcă…nu e senzație plăcută. Noi am fost acolo într-o pauza de masă. Eram într-o vineri, una din zilele în care putem lucra de acasă, acasă fiind oriunde în România, atâta timp cât avem conexiune bună la internet. La dus eram doar noi și pădurea, dar la coborâre am dat peste ditamai grupul de motocicliști, unii ne-au salutat în română, alții în engleză. Bine-ar fi fost să știm să-i salutăm pe limba lor, pe ungurește. Judecând după potecile bătătorite, traseul pare destul de aglomerat vara. Sfatul meu e să mergeți să vizitați Apusenii toamna, când pădurea pare de aur și asta nu de la minereul din munți.

Ce mai poți vedea în zonă?

Poți să faci trasee pe munte, că tot ești în Parcul Național Apuseni. Găsești sugestii de trasee pe Carpați.org. Pentru asta ai nevoie de o hartă. Noi am folosit-o pe cea de la DIMAP și suntem mulțumiți de ea, pentru că are o groază de obiective turistice. Dintre frumusețile naturale din zonă, poți să vezi: Ghețarul de la Peștera Scărișoara, Peștera Urșilor, Cetățile Ponorului, Cheile și Izbucul Galbenei, pârtiile de la Vârtop, Cascada Vârciorog, Dealul cu Melci, Izbucul Tauzului, Cheile Ordâncușii, Vârful Curcubăta.

Mai multe imagini de la Groapa Ruginoasă găsești pe contul nostru de Google+ sau Facebook.

This entry was posted in Munte, România and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/otzbgdpw/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273