Cu cortul la Padina pe Jepii Mari şi Mici

La Padina am fost prima oară când nu aveam încă nici şapte ani, cu ai mei, cu cortul. Festivalul Padina Fest (2011) a fost prilejul de a repeta experienţa cu tot tacâmul: mers pe jos, dormit la cort şi spălat în apa râului.

Buşteni – Babele – Peştera- Padina

Harta Munţilor Bucegi, cu focus pe Buşteni - Babele - PadinaCa să vă faceţi o idee ce traseu am urmat, am lăsat maşina în Buşteni (855 de metri altitudine), la telecabina ce te suie la Babele, şi-am urcat la picior pe traseul marcat cu cruce albastră, pe Jepii Mici, spre Cabana Caraiman, apoi Cabana Babele (2200 m), Hotel Peştera (1610 m) şi am ajuns pe platoul de la Padina (1525 m).

Din Buşteni traseul trece pe lângă staţia telecabinei şi urmează drumul forestier câteva zeci de metri. Urcă din ce în ce mai accentuat prin pădure pe versantul nordic al Jepilor Mici.

După circa o oră- o oră şi jumătate atinge firul Văii Jepilor.

În continuare, poteca urcă pe versantul sudic al Caraimanului.

Traseul nu este foarte dificil: cu bocanci de munte şi atenţie la cum păşeşti pe potecă, ajungi cu bine la destinaţie. Te mai ţii de un cablu, mai pui mâna pe o piatră şi uşor- uşor eşti sus.

Traversează firul apei de mai multe ori printr-o zonă cu pajişti.

Traseul nu este foarte dificil şi nici chiar aşa de abrupt precum pare în fotografii: cu bocanci de munte şi atenţie la cum păşeşti pe poteca bătătorită, ajungi cu bine la destinaţie. Te mai ţii de un cablu, mai pui mâna pe o piatră şi uşor- uşor eşti sus. Ai timp berechet să-ţi tragi sufletul de la urcare.

Pe traseu am dat de mulţi turişti, de zici că erai la bulevard. Unii echipaţi corespunzător, alţii în şlapi (care, culmea! ne mai şi întreceau) – nu recomand această metodă de a aborda  muntele.

Poteca iese spre stânga la Cabana Caraiman (2025 metri). De sus (şi nu numai) priveliştea este spectaculoasă.

La Cabana Caraiman mai pui ceva pe tine, deoarece, odată cu altitudinea, se schimbă şi climatul.

După o serie de poze cu muntele, cu crucea, în grup, individual, lăsăm în spate Cabana Caraiman şi mergem paralel cu firul apei.

Poteca deja nu mai urcă aşa de mult.

Aproape de Babele dăm şi de primii biciclişti.

Şi de o mireasă 🙂

La Cabana Babele (2025 metri) o oaie ne arată direcţia în care trebuie să ne continuăm drumul.

De la Babele coborâm în Valea Ialomiţei.

Staţia de telecabină Peştera e semn că mai avem puţin şi ajungem la Padina.

Puţin înainte de ora 20 suntem pe platou şi ne grăbim să ne instalăm corturile până nu se întunecă. Chiar dacă era luna august, noaptea am îngheţat de frig în sacul meu de dormit de vară.

Pe harta publicată de Bel Alpin în 2009, se specifică un timp aproximativ de parcurgere a traseului per pedes de la Buşteni la Padina de 5-6 ore. Cu pauze de făcut poze, de mâncat şi de schimbat de haine (pe platou, la Caraiman, bate vântul), noi l-am terminat în şapte ore.

În sens invers, bucata dinspre Cabana Padina spre Cabana Babele e foarte bine descrisă pe site-ul celor de la Carpaţi.org.

Trasee alternative ar fi cu telecabina de la Buşteni la Babele, apoi telecabina de la Babele  la Peştera, după care vreo 15 minute pe jos până la platoul Padina. Inconvenientul ar fi preţul cam mare pe care trebuie să-l plăteşti la telecabină, aproximativ 21-32 de ron urcarea (pentru informaţii actualizate, contactaţi Telecabina Buşteni: 0244-320306 şi Telecabina Babele: 0244-314532).

Padina – Peştera – Piatra Arsă – Jepii Mari – Buşteni

Drumul de întoarcere de a doua zi a fost în direcţia Padina – Hotel Peştera (1650 m)  pe dungă  albastră –  apoi Cabana Piatra Arsă (1950 m) – Jepii Mari – Buşteni pe triunghi albastru.

Urcarea din spatele Hotelului Peştera e ceva cam abruptă, bine că după ce se iese din pădure, înclinaţia pantei este mai domoală.

Poteca se aglomerează iar (nu suntem singurii care-am fost la Padina Fest).

Le facem loc şi concurenţilor de la Maratonului Bucegilor, competiţie ciclistică aflată la prima ediţie în 2011.

Când ajungem în Plaiul lui Păcală, luăm drumul spre Cabana Piatra Arsă.

Mâncăm la cabană şi coborâm apoi prin jnepenişul de pe platoul Jepilor Mari.

La cantonul „Jepi” din marginea platoului avem parte de-o privelişte de carte poştală.

Coborâm, aşadar, pe Jepii Mari, ajutându-ne pe anumite porţiuni de cabluri de siguranţă. Ultima bucată din drum este un şir nesfârşit de zig-zag-uri pe potecă, prin pădure, care ne oboseşte mai mult decât orice urcare. Cât am făcut z-uri prin pădure mă gândeam cât de greu mi-ar fi fost să fac Jepii Mari la urcare; mai spectaculoşi mi se par Jepii Mici!

Pentru că am coborât în Buşteni pe la “Grătar”, am ratat Cascada Urlătoarea la întoarcere.

Alte trasee

a) pe jos: Sinaia – Cota 2000 – Padina
b) cu bicicleta:

  • Sinaia / Târgovişte – Moroieni (sat Glod) – Sanatoriu spre hotel Peştera – Padina
  • Sinaia / Târgovişte – Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiului – Padina > vezi traseul aici:

http://www.povesticalatoare.ro/2013/06/26/cu-bicicleta-in-bucegi-din-sinaia-saua-dichiu-bolboci-padina-piatra-arsa/

  • Sinaia – Cota 2000 – Padina
  • Buşteni – Babele – Peştera – Padina

c) cu maşina:

  • Sinaia – Moroieni- Sanatoriu spre Hotel Peştera – Padina (55 km)
  • Targovişte – Moroieni  (sat Glod)  – Sanatoriu spre hotel Peştera – Padina (72 km)

Pentru amatorii de festivaluri eco, dacă tot mergeţi la Padina Fest (anul acesta se desfăşoară între 1-5 august), alegeţi un traseu pe jos sau cu bicicleta: e mai sănatos şi pentru voi şi pentru natură 🙂
This entry was posted in Ghid, În mişcare, în natură, Munte, România and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/otzbgdpw/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273