Schi pe drumuri forestiere

Cine schiază știe că sportul ăsta îți cam solicită mușchii, încheieturile. După ce faci pe zmeul pe pârtie câteva ore bune, îți recomand drumurile forestiere de pe lângă pârtii.

Nu sunt periculoase (mai) deloc, panta este lină iar peisajul este de vis! Eu zic că-s perfecte pentru începători. O să vezi că schiurile alunecă singure și puteți să exersați mișcările pe care le vedeți în tutoriale, fără teama că o să vă accidentați. Nu le știu numele exact, dar mi le amintesc din filmulețele de pe Youtube: schiatul paralel, plugul, cristiane scurte și dese, mai ridici și câte un picior, cotești, pui frână și alte minunății care te fac să te simți mândru că ai învățat să schiezi.

Mi-mi plac drumurile astea și pentru că sunt mai puțin umblate și te bucuri de natură în liniște. Nu mai fac scheme pe schiuri, ci le las să mă ducă la vale. Așa am făcut și în Bansko (Bulgaria), pe „ski road“-ul dintre telescaunul de la Mosta și unde oprește telegondola prima oară. Este traseul numărul 2, marcat cu dungă punctată portocalie.

Am filmat o bucățică din traseu ca să-mi amintesc cât de frumoasă era zona respectivă. Ninsese, era zăpadă pe brazi, am avut parte și de o zi luminoasă, fără ceață sau nori – să tot fie zile de-astea!

Filmulețul este scurt (doar 19 secunde) și l-am încărcat pe contul YouTube al Poveștilor călătoare. Nu l-am editat, așa că imaginea e puțin tremurată, o să auzi cum alunecă schiurile pe zăpadă, sau cum vâjâie curenții de aer. În filmuleț apare și Andrei, care a început să schieze mai bine de anul ăsta.

Și totuși…

  • trebuie să ai grijă și pe ski roads, pentru că poți prinde destulă viteză cât să nu-ți mai păstrezi controlul.
  • ar fi bine să mai miști picioarele pe schiuri din când în când, pentru că-ți pot amorți de la atâta alunecat la vale. Mai ales în cazul în care alegi să schiezi pe drumul forestier numărul 1 din Bansko, care te duce de la Bunderiska la baza pârtiei. Drum lung de doar 7 kilometri…
Aproape de telegondolă drumul forestier ia o pantă ceva mai abruptă, suficient de înclinată cât să te urce apoi dealul către telecabină.

Nu am prea schiat în România, dar m-aș bucura să aflu că există și la noi drumuri forestiere schiabile.

This entry was posted in Bulgaria, Ghid, Munte, schi and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/otzbgdpw/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273