Tur ghidat gratuit „Cu bastonul prin București”

afiș

Pe unde ne-am plimbat prin afară în ultima vreme (Bratislava, Roma, Milano, Barcelona), am apelat la tururile ghidate gratuite. Tot ziceam să încercăm ceva asemănător și acasă, că trebuie să fie ceva de genul ăsta și în București. Poate ați văzut și voi afișele de la metrou cu un domn cu joben și baston. Așa că ne-am dus la turul cultural „Cu bastonul prin București” de cum am avut un week-end liber de petrecut în Capitală.

La pas „Cu bastonul prin București”

Plimbarea se ține din 27 iulie până pe 8 septembrie, în fiecare sâmbătă de la ora 11 și duminica de la ora 18, punctul de întâlnire fiind Cercul Militar Național.

 Punctul de start al turului

Traseul are zece opriri, de-a lungul străzilor: Calea Victoriei, strada Constantin Mille – str. Ion Brezoianu – Bulevardul Elisabeta – strada Ioan Zalomit – strada Ion Câmpineanu – strada C. A. Rosetti – strada Nicolae Golescu – strada Anastasie Simu – Bulevardul Magheru.

Durează două ore în care ți se prezintă momente, clădiri, bulevarde sau povestea unor oameni care au marcat istoria Micului Paris. Participarea la turul în limba română este gratuită și nu este nevoie de rezervare. Dar, ca la orice tur ghidat, la sfârșit poți dona o sumă de bani dacă ți-a plăcut ce au prezentat voluntarii.

Biserica Kretzulescu marca maginea de nord a Bucureștiului

Față de un tur ghidat gratuit din afară, unde organizatorii amestecă fragmente de istorie din toate timpurile cu momente amuzante ale zilelor noastre, poate chiar de can-can, la plimbarea tematică „Cu bastonul prin București” o să vezi ceva altfel. În primul rând că se axează pe perioada interbelică, cu ceva amintiri din „epoca de aur” de pe vremea lui Ceaușescu. În al doilea rând că este foarte bine documentat (unul din organizatori ne-a spus că pentru organizarea turului s-ar fi consultat 120 de lucrări). La câte informații au de prezentat, să nu te mire dacă-i mai vezi citind câte ceva de pe clipboard.

În fața la BCU

Încă ceva: o să vezi că plimbarea este prezentată de doi tineri și asistată de încă vreo doi-trei voluntari de-ai organizației. Mi-a plăcut că înformațiile erau prezentate interactiv, cu scurte jocuri de roluri în care cei doi ghizi Alexandra și Florin au făcut ba pe ziaristul provincial, ba pe chelnerul îmbufnat de prezența unui samsar la Capșa și tot așa.

DSC01854

Noi am participat la tur într-o sâmbătă (pe 24 august) alături de alți aproximativ 60 e oameni, de toate vârstele (de la copii veniți cu părinții la bunici). Era chiar și o fată pe lângă bicicletă sau o altă tipă cu cățelul după ea.

Grădina Capitol
Grădina Capitol

Nu știu dacă am mai intrat vreodată pe Strada Constantin Mille, acum însă m-a impresionat Palatul Adevărul aflat în paragină, ca de altfel și Teatrul de Vară Capitol, la balconul căruia crescuseră copăcei. Tot aici am primit și câte o ediție din„ Academia Cațavencu”, dacă tot eram pe fosta stradă a presei. În Cișmigiu am aflat că voluntarii care ne ghidau nu au voie să-și țină turul în parc, pentru că sunt văzuți ca niște protestari; de aceea, ne-au vorbit despre Cișmigiu la ieșirea din parc.

La intrarea în Cișmigiu dinspre Walter Mărăcineanu

M-a surprins să aflu că Biserica Kretzulescu marca marginea de nord a orașului la un moment dat, când colo, clădirea se află la Calea Victoriei. S-a mai povestit despre Cercul Militar, despre Casa Capșa, despre ziarele vremii și primul chioșc de ziare, despre cum au scăpat unele clădiri de demolările din perioada comunistă, despre planurile de extindere a orașului din timpul primarilor Pache Protopopescu și Demi Dobrescu sau al Regelui Carol, și despre moravurile vremii (cum ar fi obiceiul de a ieși măcar o dată pe săptămână la Grădină sau la Ateneu).

Mai multe nu dezvălui despre obiectivele turistice pe lângă care vă duce turul, e ceva ce merită încercat!

Turiștii străini

Din 2012 au și varianta în limba engleză sau franceză, cu specificarea că turul în limbă străină se face contra cost (15 euro/ persoană) și cu rezervare cu cel puțin două zile înainte ( E-mail: arcen2009@yahoo.com sau telefon 0720.093.599). Plus că turul destinat vizitatorilor din afară este mulat mai mult pe partea de turism, nu li se povestește atâta din istoria și obiceiurile vremurilor trecute.

Spaniolul care se plimba prin Balcani
Spaniolul care se plimba prin Balcani

Zic de faza cu străinii pentru că pe mine chiar m-a abordat un spaniol în timpul turului pietonal. Bucuroasă că tocmai pe mine s-a găsit să mă întrebe dacă ăla era un tur ghidat gratuit, am încercat să-l ajut și așa am aflat că varianta în engleză e pe bani. A mai stat el ce-a mai stat, m-a asigurat că înțelege ceva-ceva din ce vorbeau ghizii, după care a decis să meargă să vadă Casa Poporului.

Organizatorii

Acțiunea este organizată de cei de la Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN. Aici trebuie să fac o paranteză în privința numelui asociației, pentru că am avut ceva suspiciuni că, sub paravanul unui tur ghidat gratuit, s-ar ascunde de fapt o propagandă pro Biserică și, implicit, împotriva homosexualilor. Din fericire, tinerii care reprezentau asociația m-au asigurat că termenul de „normalitate” se referă strict la starea actuală de degradare a tot ce ține de cultură, situație pe care ei luptă să o îmbunătățească.

În spatele Ateneului

Dacă vrei să afli mai multe despre proiectele organizate de ARCEN, intră pe site-ul lor sau pe pagina lor de Facebook.

Fotografii

 Mai multe imagini de la turul pietonal sunt în albumul Tur ghidat gratuit „Cu bastonul prin București” de pe pagina de Facebook Povești călătoare.

This entry was posted in Bucureşti, Ghid and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/otzbgdpw/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273