Dumbrăveni: Castelul Apafi și Biserica Armeană

Dumbrăveni - Biserica Armeană
Dumbrăveni – Biserica Armeană

De multe ori mi se întâmplă să descopăr un conac sau castel chiar și prin locuri în care am ajuns cu alte scopuri. Așa eram cu bicicleta prin împrejurimile Sighișoarei, să vedem așezări săsești și, în drum spre Biertan, am dat peste două clădiri impozante: Castelul Apafi și Biserica Armeană din Dumbrăveni.

Vezi întreg itinerariul în articolul „Cu bicicleta prin sate și fortificații săsești”.

Suntem în Județul Sibiu, pe malul râului Târnava Mare, la 20 km distanță de Mediaș și 18 km de Sighișoara. Localitatea Dumbrăveni a fost atestată în anul 1332 ca Ebesfalva, iar românii o numeau Ibaşfalau.

Castelul Apafi din Dumbrăveni
Castelul Apafi din Dumbrăveni

Castelul Apafi din Dumbrăveni a fost construit în 1552 și a aparținut Principelului Transilvaniei Apafi Mihály I. Pe vremuri era o adevărată fortificaţie cu zid înalt de piatră, cu bastioane, cu şanţ de apărare umplut cu apă, iar pe partea cealaltă un lac întins, dispărut în zilele noastre. După moartea familiei Apafi castelul a devenit proprietate regală, iar Maria Tereza l-a dăruit grofului Bethlen Gábor. El a vândut moşia comercianţilor armeni, care l-au transformat pe rînd în primărie, spațiu pentru armată și închisoare.

Pe internet am găsit informații potrivit cărora în prezent aici ar fi Colecţia Muzeală a Armenilor Transilvăneni, dar mie castelul mi-a lăsat impresia că nu se poate vizita.  Localnicii mi-au zis că acum este folosit pe post de depozit de grâne pentru liceul agricol din localitate și informațiile astea mi-au fost confirmate când am dat ocol castelului si m-am uitat în curte printr-o gaură din poarta mare de tablă: ce muzeu are tractoare în curte și geamuri sparte?

Biserica Armeano-Catolică Sfânta Elisabeta din Dumbrăveni
Biserica Armeano-Catolică Sfânta Elisabeta din Dumbrăveni

Biserica Armeano-Catolică Sfânta Elisabeta datează din 1766-1971 și amintește de bogăția comunității de armeni acceptaţi pe aceste meleaguri chiar de Apafi. Catedrala este impunătoare, în ciuda turnului lipsă, dărâmat în 1927 de o furtună. Acum biserica mai slujește ca lăcaș de cult pentru o mână de oameni. 

Treptele Bisericii Armene
Treptele Bisericii Armene
Detaliu de pe ușa Bisericii Armene
Detaliu de pe ușa Bisericii Armene

DSCN3321

Ușa Bisericii Armene
Ușa Bisericii Armene

Cu tot cu aerul ei desuet, cu vopseaua scorojită pe ziduri, localitatea Dumbrăveni e un punct turistic interesant pe harta Transilvaniei.

DN 14, cu Biserica Armeană în planul secund
DN 14, cu Biserica Armeană în planul secund

 

This entry was posted in Am fost acolo, România and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/otzbgdpw/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273