Castelul Bethlen din Criș

Castelul Bethlen din Criș
Castelul Bethlen din Criș

Pentru un tur al așezărilor fortificate din Transilvania recomand și Castelul Bethlen, o clădire medievală care m-a surprins plăcut, chiar dacă sunt necesare niște reparații serioase. L-am vizitat în week-end-ul de Florii (aprilie 2014), când ne-am plimbat cu bicicleta pe dealurile din apropiere de Sighișoara.

Vezi întreg itinerariul în articolul „Cu bicicleta prin sate și fortificații săsești”.

Castelul Bethlen e cocoțat pe-un deal în mijlocul localității Criș, la 30 de kilometri de Sighișoara. Când am ajuns noi era deja ora 5 după-amiaza, dar paznicul a fost de treabă și ne-a lăsat să intrăm chiar dacă tocmai se terminase programul de vizitare. Am cotrobăit pe sus, prin încăperi care aminteau de fastul de odinioară, ne-am suit pe scara de lemn din turn și-am admirat de sus curtea interioară și împrejurimile castelului. Castelul nu are un ghid oficial, dar paznicul Olimpiu se ocupă și de partea asta turului, chiar ne surprinde cu informații pertinente și legende locale.

Despre Castelul Bethlen (în maghiară Bethlen-kastély) se spune că este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură renascentistă transilvăneană. Construcția sa a început pe la 1500 ca reședință nobiliară fortificată. Castelul a fost locuit de membrii familiei Bethlen până în 1949 când a fost naționalizat. Deși a fost parțial restaurat în perioada 1971-1977, după această dată intră într-o degradare accentuată. În 2007 a fost retrocedat familiei Bethlen care dorește să-l integreze în circuitul turistic.

DSCN3226

Partea cea mai veche a castelului este aripa vestică, „Conacul”, alcătuit dintr-un turn circular cu cinci niveluri și o logie sprijinită pe coloane. Turnul a fost construit în 1559 și pe fațada superioară are un șir de baseroliefuri reprezentând arcași.

  • Bilet: 10 ron/ adult sau 5 ron pentru pensionari, studenți și grupuri mai mari de 10 persoane.
  • Program de vizitare: Marți- duminică: 10 – 17. Închis lunea și în timpul zilelor oficiale de sărbătoare.
Turnul circular cu basoreliefuri
Turnul circular cu basoreliefuri

DSCN3212 Vezi mai multe fotografii în albumul Castelul Bethlen din Criș de pe contul Google+ Povești călătoare sau fă click pe imaginile de mai jos: .

This entry was posted in Am fost acolo, România and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/otzbgdpw/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273