Conacul Nicolau din Brazi

Conacul Nicolau

Vedeam mereu indicatorul turistic spre Conacul Nicolau când mergeam la Breaza, dar niciodată nu aveam timp să facem o oprire turistică. Am apucat să-l explorăm la mijlocul lui  iulie 2014, în drumul nostru spre pajiștea de la Lacul Paltinu.

Cum ajungi acolo

Cum cobori de pe podul din apropierea centurii Ploieștiului, faci la dreapta spre localitatea Brazi pe un drum curbat care zici că te bagă în curtea unei fabrici.

Adresă: Comuna Brazi, sat Brazii de Sus, str. Orhideelor, nr. 1, Județul Prahova

Indicatoarele turistice ne-au dus în fața unei porți închise cu lacătul, în spatele zidurilor zărindu-se conacul. Era prea de tot ca asta să fie tot ce se poate vizita! Localnicii ne-au îndrumat spre o altă latură a curții, acolo unde e o spărtură în gardul de beton, spărtură mascată de un container ruginit. Am luat-o pe potecă prin mărăcini de-un metru, cu grijă să nu călcăm peste vreo lighioană.

Conacul Nicolau

Conac în România

L-am lăsat pe Andrei la umbră sub un copac și-am dat ocol clădirii. Până la urmă mi-am făcut curaj să mă bag și pe sub bolte, prin camerele pline de gunoaie (saltele, becuri, sticle de plastic, cartoane de ouă). Conacul e într-o stare avansată de degradere: scara ce duce la etaj a fost dărâmată, cablurile de electricitate au fost scoase din pereți, din loc în loc poți să te ții de mână cu cineva de pe partea cealaltă a zidului, „mulțumită” găurilor din cărămidă. Cele două coloane lipsă de la balcon au făcut ca acoperișul să se îndoaie pe centru. Aspectul sinistru este completat și de o pasăre spânzurată de-un picior de marginea acoperișului. Să mai zic că era și-un nor negru deasupra clădirii, cu tot cu ziua aia luminoasă de iulie?

Conacul Nicolau
Pasărea spânzurată de acoperiș

Clădirea mi-a adus aminte de Conacul Costache Cantacuzino din Râfov de la o tură cu bicicleta prin Prahova la conace şi mănăstiri, aflat într-o stare asemănătoare. La celelalte clădiri anexe nu m-am încumetat să ajung, că erau prea mari mărăcinii și mă zgâriasem deja pe picioare.

Conacul Nicolau Conacul Nicolau Conacul Nicolau Conacul Nicolau Conacul Nicolau - scara spre etaj Conacul Nicolau

Un alt munument uitat

Conacul Nicolau apare pe lista monumentelor din Prahova ca monument de clasă A (cod L.M.I. 2010: PH-II-m-A-16364). Din puținul de informații pe care le-am găsit pe internet, articolul din ianuarie 2013 de pe Știrile ProTv spune ceva despre istoria clădirii. A fost construită în 1780 într-un amestec de stil brâncovenesc și oriental. De-a lungul timpului a funcționat pe post de azil de bătrâni, spital de neuropsihiatrie sau gospodărie agricolă. Din 2008 este în administrația autorităților locale care nu au bani pentru restaurări. Măcar au pentru paza monitorizată – nu știu la ce bun, că se fură până și cărămizile din ziduri.

Conacul Nicolau

Conacul Nicolau
Nori sumbri
Conacul Nicolau - s-au furat și cablurile din pereți
Conacul Nicolau – s-au furat și cablurile din pereți
Conacul Nicolau - una din anexe
Una din anexe – străjuită de mărăcini
Conacul Nicolau - selfie la plecare
Conacul Nicolau – selfie la plecare

 

*** *** *** *** ***

Conacul Nicolau poate fi pretextul pentru o zi de bicicleală, alături de alte obiective din zonă: Trianonul de Florești, Lacul Paltinu, Muzeul Iuliei Hasdeu sau Casa memorială Nicolae Grigorescu de la Câmpina, sau Casa domnească de la Brebu.

This entry was posted in Am fost acolo, Ghid, România and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/otzbgdpw/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273