Vedeam mereu indicatorul turistic spre Conacul Nicolau când mergeam la Breaza, dar niciodată nu aveam timp să facem o oprire turistică. Am apucat să-l explorăm la mijlocul lui iulie 2014, în drumul nostru spre pajiștea de la Lacul Paltinu.
Cum ajungi acolo
Cum cobori de pe podul din apropierea centurii Ploieștiului, faci la dreapta spre localitatea Brazi pe un drum curbat care zici că te bagă în curtea unei fabrici.
Adresă: Comuna Brazi, sat Brazii de Sus, str. Orhideelor, nr. 1, Județul PrahovaIndicatoarele turistice ne-au dus în fața unei porți închise cu lacătul, în spatele zidurilor zărindu-se conacul. Era prea de tot ca asta să fie tot ce se poate vizita! Localnicii ne-au îndrumat spre o altă latură a curții, acolo unde e o spărtură în gardul de beton, spărtură mascată de un container ruginit. Am luat-o pe potecă prin mărăcini de-un metru, cu grijă să nu călcăm peste vreo lighioană.
Conac în România
L-am lăsat pe Andrei la umbră sub un copac și-am dat ocol clădirii. Până la urmă mi-am făcut curaj să mă bag și pe sub bolte, prin camerele pline de gunoaie (saltele, becuri, sticle de plastic, cartoane de ouă). Conacul e într-o stare avansată de degradere: scara ce duce la etaj a fost dărâmată, cablurile de electricitate au fost scoase din pereți, din loc în loc poți să te ții de mână cu cineva de pe partea cealaltă a zidului, „mulțumită” găurilor din cărămidă. Cele două coloane lipsă de la balcon au făcut ca acoperișul să se îndoaie pe centru. Aspectul sinistru este completat și de o pasăre spânzurată de-un picior de marginea acoperișului. Să mai zic că era și-un nor negru deasupra clădirii, cu tot cu ziua aia luminoasă de iulie?
Clădirea mi-a adus aminte de Conacul Costache Cantacuzino din Râfov de la o tură cu bicicleta prin Prahova la conace şi mănăstiri, aflat într-o stare asemănătoare. La celelalte clădiri anexe nu m-am încumetat să ajung, că erau prea mari mărăcinii și mă zgâriasem deja pe picioare.
Un alt munument uitat
Conacul Nicolau apare pe lista monumentelor din Prahova ca monument de clasă A (cod L.M.I. 2010: PH-II-m-A-16364). Din puținul de informații pe care le-am găsit pe internet, articolul din ianuarie 2013 de pe Știrile ProTv spune ceva despre istoria clădirii. A fost construită în 1780 într-un amestec de stil brâncovenesc și oriental. De-a lungul timpului a funcționat pe post de azil de bătrâni, spital de neuropsihiatrie sau gospodărie agricolă. Din 2008 este în administrația autorităților locale care nu au bani pentru restaurări. Măcar au pentru paza monitorizată – nu știu la ce bun, că se fură până și cărămizile din ziduri.
*** *** *** *** ***
Conacul Nicolau poate fi pretextul pentru o zi de bicicleală, alături de alte obiective din zonă: Trianonul de Florești, Lacul Paltinu, Muzeul Iuliei Hasdeu sau Casa memorială Nicolae Grigorescu de la Câmpina, sau Casa domnească de la Brebu.
Pingback: La plajă lângă Lacul Paltinu » Poveşti călătoare