Casa de târgoveț din Ploiești

Casa de târgoveț

Turele cu biciclete prin Prahova mi-au dezvăluit cât de bine sunt întreținute muzeele din  județul ăsta. În Ploiești, la câțiva pași de Muzeul ceasului, se află „Casa de târgoveț din secolul al XVIII-lea – al XIX-lea”, o căsuță cu prispă în mijlocul unor clădiri mai noi.

Primul lucru pe care îl observi de cum îi treci pragul este sacnasiul, un fel de balcon acoperit, în formă de semicerc, mobilat cu perne, taburete și măsuțe încrustate cu sidef. Nu lipsește narghileaua, specifică perioadei fanariote.

Ne-am pozat în fața sacnasiului

Merită să iei ghid să asculți poveștile despre vremurile când a fost construită și locuită casa.  Așa am aflat despre Marița, fata primului proprietar, care primește casa drept dotă la căsătoria cu negustorul Ioan Hagi Prodan. Acesta s-a îmbogățit din negoțul cu cupru pe care îl aducea din Macedonia, iar numele „Hagi” îl primește după ce face un pelerinaj („hagialâc”) la Ierusalim. Un obiect impresionant pe care îl aduce din călătorie este o icoană uriașă, de vreo doi metri pătrați, pictată în ulei pe pânză, cu scene din biblie.

Casa în sine nu este mare, deși expoziția prezintă o casă de negustor bogat. În afară de sacnasiu, mai este o bucătărie mică, de iarnă, cu diverse vase cupru sau argint, sufrageria cu  o masă și scaune în stil florentin, precum și cu o ladă de bijuterii, destul de insignifiantă la exterior, dar ornamentată cu foiță de aur pe interior, și dormitorul unde o să te farmece lampionul de alamă și candela de lemn, patul și scaunele încrustate cu  sidef.

Ornamentele de la exterior

Și aici am zâmbit la cuvinte precum „chibritelniță” și ne-am minunat la ceasul masonic în formă de trunghi. Muzeograful ne-a atras atenția asupra motivului cocoșului și al păunului care apar pe ornamentele casei și care simbolizează familia.

La subsolul casei locuiau pe vremuri robii ţigani; aici se va deschide în curând un club cu muzică live și o terasă. Când am vizitat noi muzeul, instrumentiștii erau în probe, așa că s-au auzit sunete înfundate de jos până a intervenit doamna ghid să-i oprească din repetiții.

Fața casei cu prispă și beci

Doamna ce ne-a prezentat muzeul nu a vrut să accepte taxa de ghid (10 RON), pentru că făcea asta din pasiune. Cireașa de pe tort a fost că ne-a mai și făcut o fotografie de grup în fața scanasiului (fără blitz). Intrarea este de 8 RON pentru adulți și 4 RON pentru studenți.

Dacă ți-a plăcut casa de târgoveț și vrei să vezi ceva poate și mai pitoresc, vizitează Conacul Bellu de la Urlați, despre care am povestit aici.

This entry was posted in Am fost acolo, România and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Warning: array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given in /home/otzbgdpw/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/seofacebook.php on line 559

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/otzbgdpw/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/seofacebook.php on line 561

One Response to Casa de târgoveț din Ploiești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *