Muzeul ceasului “Nicolae Simache” din Ploiești

Muzeul ceasului "Nicolae Simache"
Muzeul ceasului “Nicolae Simache”

Unul din locurile care mi-au fost recomandate să văd în Ploiești a fost Muzeul ceasului “Nicolae Simache”, care se află pe strada cu același nume, la numărul 1. Intrarea costă 8 RON de persoană și 2 RON pentru studenți. Noi am plătit și taxa de 10 RON pentru ghid și a meritat din plin, că nu erau explicații în dreptul exponatelor. 

Am văzut niște minunății de ceasuri: ceas cu apă, lumânarea gradată care, pe măsură ce se topea îți indica câte ore au trecut, ceasul cu ulei, ceasuri cu întoarcere la 400 de zile cu sistem giroscop, nisiparniţă, clepsidră, ceas astronomic, ceas cu sistem antifurt. Vreo două – trei vitrine sunt pline cu ceasuri de buzunar, alte două cu ceasuri de călătorie, cam de dimensiunile unui casetofon mic, de nu știu cum le cărau în timpul plimbărilor. Cel mai mult mi-au plăcut ceasul triunghiular cu semne masonice și unul din primele ceasuri de buzunar, făcut pe la 1500 în Nuremberg, ceas ce avea formă de ou de gâscă.

Ghidul ne-a mai arătat ceasuri care au aparținut unor personalități precum Duiliu Zamfirescu, George Coșbuc, Theodor Aman, Mihail Kogălniceanu, Regele Carol și Vasile Alecsandri. Ce mai e de remarcat acolo sunt piesele de mobilier din baga (carapace de broască țestoasă) sau sidef. Aici am auzit pentru prima oară de stilul boulle, o tehnică a încrustării mobilei cu ornamente din bronz, baga, sidef, fildeș. Încadrate bine în peisaj sunt și pendulele, ceasurile cu cuc și pitpalac și ceasurile de șemineu sau de cabană de vânătoare.

Dar nu numai ticăitoare erau expuse în Muzeul ceasului, ci și diferite mecanisme muzicale, cu ar fi tablourile cu ceas și cu scenetă muzicală, Simphonion cu ceas (un fel de jukebox), un gramofon, un patefon, un alt automat muzical cu monede, unde mai pui că toate erau funcționale.

Multe din exponate au aparținut lui Nicolae Simache, istoric și pedagog. Mi-a plăcut și clădirea în care se află muzeul; dacă-mi amintesc eu bine, a aparținut unui om de afaceri care a donat-o special pentru întemeierea muzeului.

This entry was posted in Am fost acolo, preţuri, România and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/otzbgdpw/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273