O zi la Snagov

Caiac la Snagov (tura a doua) si Manastirea Snagov.

Caiac pe Snagov

Pentru sambata 11 mai 2013 am facut public un eveniment pe Facebook sa mergem la caiac pe Lacul Snagov. Mai fusesem in octombrie in 2012 si mi-a placut mult (vezi articolul „Miniaventura: Caiac pe Lacul Snagov”). Mi-am propus sa repet experienta asta o data pe luna pana in toamna, ca sa-mi fac antrenamentul la vaslit pentru Delta Dunarii pe bicicleta si caiac/barca fara motor. 

Caiac pe Lacul Snagov (tura a doua)

poza de grup

Spre surprinderea mea ne-am strans 18 sau 19 oameni (nu m-am inteles la numaratoare cu Noemi  :-P), desi credeam ca o sa fim 12. Am avut noroc ca Artha Park are o baza foarte bine dotata, cu o capacitate maxima de 24 de locuri in caiace (triple, duble, solo).

caiac triplu

Anul trecut am vaslit intr-un caiac dublu, iar acum in unul triplu. Vaslitul intr-un caiac de trei persoane este cel mai bun exercitiu de consolidat echipa sau de testat rabdarea, ca e mai greu sa te coordonezi in caiac in trei, se pierde directia si risti sa te invartesti in cerc.

caiac dublu

In doua ore am reusit sa vaslim 4 km sau poate chiar mai mult, pentru ca mergeam in zig zag.

Celor care vor sa faca o plimbare pe lac le recomandam sa-si ia ochelari de soare, palarie sau sapca si apa de baut si sa isi dea cu crema de soare inainte sa se urce in caiac.

Caiac de o singură persoană

Pretul pentru o ora pentru un caiac dublu este de 30 RON; pentru unul triplu 35 RON iar pentru unul de o persoana 25 de RON.

Adresa parcului de agrement Artha Park este Soseaua Ghermanesti – Snagov, la 9 km din DN1 Bucuresti – Ploiesti, Sat Snagov, Comuna Snagov.

Sunt mai multe cai de acces:

  • Pe soseaua nationala Bucuresti-Ploiesti (DN1) pana la kilometrul 35, apoi la dreapta, inca 9 km (traversand satele Vladiceasca, Ciofliceni, Ghermanesti).
  • Pe autostrada A3, iesirea Snagov/Ghermanesti, luati directia Snagov, inca 2km, apoi la dreapta, inca 1 km.
  • Mijloace de transport in comun: Maxi-taxi nr. 444 si 446 – de la Piata Presei Libere, circula din ora in ora pana la orele 22:00, de luni pana duminica. Pretul unui bilet este de 6,5 lei.

Lacul Snagov

Masa la Ghermanesti

Multi oameni, multe povesti, asa am primit si o recomandare de restaurant in Ghermanesti. Localul se numeste chiar asa, „La Ghermanesti” si ne-au prins bine portile mari de mancare la cat au vaslit unii dintre noi.

Manastirea Snagov

Manastirea Snagov

Dupa masa, o parte din noi am mers spre Manastirea Snagov, pe care am cam cautat-o, ca lipsesc unele indicatoare turistice. Stiam ca biserica este pe un ostrov al Lacului Snagov, asa ca eram mai-mai sa ne lasam pacaliti de un indicator pe care e scris ca trebuie sa suni un vaporas sa te treaca lacul. Bine c-am vazut podul peste lac.

Intrarea în Mănăstirea Snagov

Manastirea Snagov e un exemplu de arta feudala in Tara Romaneasca, ctitorita probabil de Mircea cel Batran si atestata documentar in 1408. Vlad Tepes ar fi refacut-o si se presupune ca aici ar fi mormantul lui. La manastire s-au tiparit carti bisericesti in mai multe limbi, inclusiv araba. Mai multe despre istoricul si importanta religioasa a locului gasesti aici.

 oul de Paște

Noi am fost putin dezamagiti de cum se prezinta turistior locatia. La manastire era o femeie care incasa taxa de 15 RON pentru vizita insulei. Suma e destul de mare pentru ce ti se ofera in schimbul banilor platiti. Taxa foto in interiorul bisericii este de 20 Euro, din nou, suntem surprinsi de pretul piperat si in Euro.

Insula e micuta, lipsesc panourile turistice care sa-ti arate unde a fost vechea inchisoare politica ce a functionat in spatele bisericii pana in 1856. Femeia care are grija de insula ne-a indicat o alee pietruita ca fiind ruinele inchisorii si cu greu ne-a venit sa credem asta.

Poteca pietruita ar fi ce-a mai ramas din vechea inchisoare poltica
Poteca pietruita ar fi ce-a mai ramas din vechea inchisoare poltica

Pe mine m-a mirat sa vad ca sunt animale destul de exotice langa manastire, dar m-am bucurat sa le vad. Erau ponei, pauni, capre, iepuri si curci.

ponei

Ne asteptam sa vedem mai multe la Manastirea Snagov, asa ca ne-am asezat pe iarba sa stam la povesti despre calatorii. Si-am stat asa, frumos, pana a venit femeia ce avea grija de curtea manastirii sa ne dea afara ca am stat mai mult de 30 de minute.

statuie in curtea Manastirii Snagov
Statuia unei femei cu un tricolor marcheaza locul unde se presupune ca ar fi inmormantati 54 de revolutionari pasoptisti care si-au gasit sfarsitul aici.

O surpriza frumoasa a fost sa facem cunostinta cu Claudiu, un tip pasionat de caiac si biciclete ca si noi. Numai ca el zici ca era dintr-un film californian cu Volkswagenul lui si caiacul pus pe plafonul masinii.

Claudiu cu caiacul

Pentru mai multe fotografii, vezi albumul „Sâmbătă de mai la Snagov” de pe pagina de Facebook Povești călătoare.

This entry was posted in Excursii de o zi, Ghid, România and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/otzbgdpw/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273