Cu cortul la Vadu

Poveşti călătoare

De vreo trei ani merg la mare cu cortul şi îmi place la nebunie! Evit locurile aglomerate şi Vadu e perfect ca să mă bucur de natură: fiind foarte aproape de Deltă, face parte din Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării”, alături de plajele de la Corbu, Sulina, Sfântu Gheorghe. De aceea s-ar putea să dai nas în nas cu cineva care-ți cere să plătești „taxa de biosferă”. Noi nu am dat peste “ranger” (cum l-a numit cineva), dar e bine să ştii la ce să te aştepţi.

De ce-mi place la Vadu

La Vadu eşti chiar în mijlocul naturii, departe de zgomotul şi forfota specifică staţiunilor. Nu sunt terase, nu sunt vânzători ambulanți și nu urlă muzica în boxe. Nu se aud decât valurile şi păsările în zbor.

Zici că eşti doar tu şi marea, într-un pustiu de nisip, ierburi xerofite, și te lași pradă sentimentului ăstuia de libertate. Nu contează că te-ai mai îngrășat nu știu câte kile sau că te-ai bronzat cu mânecuțe de la ultima tură cu bicicleta, aici nu e nimeni să te judece.

Nudişti la Vadu

Vecinii de cort sunt în depărtare, la vreo 50 – 100 de metri distanţă; ei oricum vin la Vadu de mai mult timp decât tine și s-au obișnuit să umble în pielea goală aici. Contactul cu natura sălbatică te face să renunți la costumul de baie de pe tine.

La Vadu culorile sunt mai frumoase, apa e turcoaz (greu de crezut pentru Marea Neagră, nu?), transparentă şi de multe ori se confundă cu cerul. Parcă e şi mai caldă decât pe restul litoralului; noi ne-am bălăcit în prima jumătate a lunii mai în mare. S-ar putea să te sperie, totuşi, peştii care-s la ei acasă şi meduzele (prin august). Plaja e curată, fără mucuri de ţigară şi fără moviliţe de alge. Nisipul e de scoică, nu rămâne pe tine, dar te mai înţeapă în talpă câte un scai.

ouă pestriţeImaginează-ţi cum ar fi să te trezeşti dimineaţa cu un stol de pelicani la câţiva metri de cort sau cum ar fi să găseşti un cuib cu ouă pestriţe în nisip. Ai grijă că în tufele de după dunele de nisip sunt şerpi şi ţânţari şi şopârle.

La Vadu am văzut cele mai spectaculoase răsărituri şi apusuri. E drept, se luminează de pe la 5 dimineaţa şi tot pe atunci te şi trezeşti, dar ce plăcut e să aţipeşti la loc în sacul de dormit, în sunetul valurilor!

Răsărit la Vadu

Cum ajungi la Vadu

De la Năvodari, ia-o spre nordul litoralului, treci de Petromidia, traversezi localitatea Corbu şi la capătul ei faci la dreapta spre satul Vadu.

Cum ajungi la Vadu

Când se termină satul, pe stânga, vezi o magaoaie de beton, adică ce-a mai rămas din Întreprinderea de Metale Rare (IMR) unde Ceauşescu visa să extragă metale preţioase (titan și zirconiu) din nisipul din Grindul Chituc.  Întreprinderea, construită pe ruinele cetății medievale Karaharman, a dat naștere la legende cu sodați îmbolnăviți de la nisipurile prelucrate aici. Noi nu am stat mai mult de trei zile la rând la Vadu, așa că nu am pățit nimic din ce se povestește pe Wikimapia.

Drumul spre Vadu

De la IMR mergi pe un drum semi-asfaltat pe care are loc o singură maşină şi care te duce printr-o zonă mlăştinoasă: de o parte şi de alta sunt ierburi, stufăriş şi bălţi. Ţine-te după stâlpi până drumul devine nisipos – înseamnă că te apropii de plajă. Nu rămâne decât să îţi cauţi loc de campat.

Unde să campezi la Vadu

Drumurile se unesc în dreptul unei case pescăreşti. De aici maşinile de oraş nu mai pot înainta, aşa că majoritatea îşi pun cortul aproape de maşină, de-i vezi înghesuiţi pe toţi într-un loc. Şi, totuşi, mai sunt unii care se plimbă cu maşini de teren pe plajă, mai sunt şi motociclişti care-ţi mai tulbură liniştea cu motoarele… Turiştii de week-end vin cu maşina şi cortul, iar pe cei care stau cu săptămânile aici o să-i vezi cu rulotele.

Casa pescărească

Noi mai mergem vreo 100 de metri cu bagajele în braţe până dăm de un loc relativ pustiu, unde nu mai zăreşti urmă de vecin de plajă. Campăm la limita dintre plajă şi  ierburi, dar avem grijă să netezim locul cu piciorul să nu se rupă cortul din cauza scoicilor.

Când să mergi la Vadu

Am fost la Vadu în lunile mai, iunie, iulie şi august şi pot spune că începutul verii e perfect dacă eşti în căutarea unui loc liniştit în care să te bucuri de natură. Nu e aşa de aglomerat ca la Corbu, deşi o dată, prin august, chiar am prins lume multă.

Ierburile de pe plajă

Ce să iei la tine

 • cort Ai grijă să fie cu două straturi, că noi prima oară ne-am luat țeapă cu un cort no name luat din supermarket și la prima ploaie ne-a plouat în cort
 • sac de dormit (noaptea e destul de răcoare)
 • pantaloni lungi și bluză cu mânecă lungă pentru același motiv ca mai sus
 • izopren sau saltele de camping autogonflabile
 • lanternă frontală (că noaptea doar luna îți mai luminează calea)
 • Autan sau orice altă soluție care să te ferească de țânțari. Pe plajă nu prea-i vezi, dar cum te apropii de plantele de după dune, zzzz și țânțarul. Dar poate ai noroc și îi alungă vântul
 • cremă de soare cu factor de protecție 20-50, în funcție de cât de mult vrei să te prăjești
 • pălărie / șapcă cu cozoroc / batic ca să nu faci insolație
 • sandale de trekking sau șlapi. Recomand sandalele, că sunt mai „serioase” și mai potrivite pentru nisipul cu soici de la Vadu
 • ochelari de soare
 • prosop de plajă și rogojini care să mai atenueze din inghiontelile scoicilor de pe plajă
 • mâncare – ai grijă să nu fie ceva care să se strice repede din cauza căldurii
 • apă de băut (2 litri pe zi / persoană)
 • aparat de fotografiat. Sigur o să ai ce fotografia!
 • carte de citit
 • pungi de gunoi, ca să respecți natura 🙂

sandale de trekking

Pentru un plus de confort

Chiar dacă mergi la mare cu cortul, în pustiul de la Vadu, poți să ai parte de confort cu câteva obiecte opționale. Recomandările astea sunt pentru cei care vor să facă mai multe drumuri la mașină, să care bagaje, că noi, în ultima vreme, încet-încet renunțăm la ele. Așadar, pentru un plus de confort poți să mai iei la tine:

Parasolarul nostru
Parasolarul nostru
 • umbrelă de soare Soarele e destul de puternic la Vadu și nu sunt copaci prin preajmă sub care să te adăpostești, iar în sauna din cort din timpul zilei nu cred că ai vrea să stai. Andrei a construit un parasolar – paravan dintr-un băț telescopic și o bucată de pânză de 4 metri pătrați.
 • cutie frigorifică ca să-ți ții alimentele și băuturile la rece. Noi am găsit o alternativă, anume săpăm o groapă în nisip, suficient de mare cât să încapă plasa cu mâncare, groapă pe care o acoperim cu o bucată de pânză ca să o ferească de bătaia directă a soarelui
 • saltea pneumatică pe care să dormi în cort. Partea proastă e că trebuie să cari și pompa, că e destul de umflat la ea.
 • masă de camping și scaune Noi am renunțat din prima la ele
 • bidon de 10 litri cu apă Dacă vrei neapărat să te cureți de apa sărată de mare și de nisip, poți face un duș cu apă adusă de acasă 🙂
 • mini radio, în cazul în care te plictisești de atâta natură, deși nu o să fie așa

Ar mai fi de găsit soluţii la nişte minusuri, precum lipsa toaletelor, dar noi suntem prea mulţumiţi de plaja de la Vadu ca să ne mai plângem de aspectul ăsta.

Ce să mănânci

Când mergi la Vadu, devii vegetarian de teamă să nu ţi se strice mâncarea. Lăsând gluma la o parte, meniul meu nu este foarte variat când merg cu cortul: conserve de peşte, iaurt, brânză cu roşii şi castraveţi şi fructe la greu. Poţi folosi un primus să faci o supă la plic sau un ceai fierbinte. Pentru cei care vor să mănânce ceva mai consistent, recomandăm restaurantul Vadu Pescarilor despre care am scris în articolul “Cu bicicleta pe plaja de la Vadu“.

La Vadu cerul se confundă cu marea
La Vadu cerul se confundă cu marea

De reținut:

 • respectă frumuseţea acestor locuri, nu lăsa nimic nelalocul lui în urma ta
 • ziua e foarte cald, iar noaptea se face răcoare
 • să ai suficientă apă și mâncare pentru cât intenționezi să stai, pentru că magazinele sunt în sat şi ai ceva de mers până la ele
 • telefonul să fie încărcat (numai în cazul în care vrei să dea lumea de tine), pentru că se mai pierde semnalul

Chiar dacă ai un minus de confort, ieșirile cu cortul ne aduc mai aproape de natură, pentru că îți dai seama nu ai nevoie să cari atâtea după tine și înveţi să te descurci cu mai puțin.

This entry was posted in Ghid, Mare, România and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/otzbgdpw/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273